Veel gestelde vragen

Over het systeem

Wat zijn de verschillen tussen een basis- en een plus-station?

Ons paardenvoersysteem heeft 2 soorten stations. Een basis-station met 3 valhaken. Dit is uit te breiden met een of meer plus-stations, ook met 3 valhaken. De bediening van het programma en de status van het systeem is af te lezen op het scherm van het basis-station.

Wat kost één systeem?

Zie voor actuele prijzen de webwinkel. Het basis-station wordt geleverd met een voedingskabel (220V) en een set start-touwtjes. Het plus-station wordt geleverd met 2 meter datakabel (afstand tussen basis- en plus-station) en een set start-touwtjes.

Let wel, in het systeem zijn de hooinetten, touwen en andere materialen om de netten mee op te hangen NIET inbegrepen.

Uiteraard ontvang je wel een handleiding om de paardenvoerautomaat in te stellen.

Hoeveel haken zitten er aan één systeem?

Er zitten 3 haken aan één basisstation. Dit kan worden uitgebreid met 3 haken per plusstation. Dus 3, 6, 9, etc.

Installeren van de paardenvoerautomaat

Moet ik het systeem zelf installeren?

Het ophangen van de netten d.m.v. haken of katrollen moet je inderdaad zelf doen. Dat is namelijk voor elke situatie verschillend. Omdat je zelf je paarden, voerschema en locatie het beste kent, lijkt het ons beter als een ieder zelf nadenkt over welke toepassing het beste is. Uiteraard denken wel graag mee, als je foto’s of schetsen stuurt van jouw situatie.

Er zijn wel een paar richtlijnen:

  • De stations moeten verticaal worden bevestigd, liefst op een voldoende vlakke ondergrond en ongeveer op ooghoogte. 
  • Denk om de veiligheid, dus beperk de vrijheid van touwen en netten om te voorkomen dat paarden verstrikt raken. Dit is vooral belangrijk als binnen het hok wordt gevoerd, maar vergeet niet dat paarden ook hooinetten naar zich toe kunnen trekken. Dit kun je voorkomen door de uiterste stand van een touw te beperken met een knoop achter een ring of katrol. Of door een hooinet aan twee kanten te bevestigen: één kant aan een vast punt, de andere aan een touw wat valt van een haak van de paardenvoerautomaat.
  • Verzin verschillende opstellingen, dus bijvoorbeeld een hooinet hoog, achter een hek of laag bij de grond. (Onderste deel van een halve staldeur open, maar met balk ervoor.)
  • Ingeval van meerdere dieren: wat is de groepsdynamiek. Er kunnen meerdere paarden eten van een hooinet, mits het niet bij elkaar wordt weggetrokken. Ook kan het nodig zijn de dieren te scheiden met een hek om wegduwen te voorkomen.

Welke materialen heb ik nodig?

We leveren het apparaat en begin-touwtjes. Deze helpen zorgen dat de haken goed werken, ongeacht welk touw je verder gebruikt om de hooinetten aan op te hangen. Katrollen, touwen ed. leveren we er niet bij, omdat het zo verschillend is per locatie en situatie.

Overigens hebben we goede ervaringen met eenvoudige grote muur ringen. Deze zijn meestal goed te verkrijgen bij bijv. een Welkoop o.i.d. Dit soort ringen werkt vaak fijner dan een katrol.

Voor een vaste verbinding tussen een dun en een dik touw raden we een schootsteek aan.

Maar je kan ook de ring gebruiken, en in het dikke touw een knoop leggen.

Wat voor stroomtoevoer is vereist voor het systeem?

De paardenvoerautomaat werkt op netstroom, 220V, dus gewoon via een stopcontact.

Het systeem heeft 220V nodig. Het plus-station wordt d.m.v. een datakabel gekoppeld aan het basis-station en heeft daardoor zelf geen stroomvoorziening nodig.

Heeft elk station (basis en plus) een eigen stopcontact nodig?

Nee, één stopcontact is genoeg voor het systeem. De voeding en kan zowel aan het basisstation als op de plus-stations worden aangesloten (de stations zijn onderling verbonden met een gecombineerde data- en voedingskabel)

Kan het apparaat buiten hangen – kan het tegen kou en vocht?

Het systeem kan buiten worden gebruikt, maar moet wel worden beschut tegen de elementen. Het kan bijvoorbeeld onder een afdak worden opgehangen.

Hoeveel kilo kan er aan één haak hangen?

Dit kan erg verschillen afhankelijk van de manier van ophangen van de hooinetten en de touwgeleiding. We hebben getest tot 8 kilo per haak. Ook hebben we geëxperimenteerd met meerdere hooinetten aan één haak; wederom geldt dat het resultaat afhankelijk is van het gezamenlijke gewicht en de manier van ophangen.

Per valhaak kan er 8 kilo aan hangen. Dat kan 1 hooinet zijn, of bijvoorbeeld twee hooinetten van ieder 4 kilo die tegelijk vallen op 2 plekken.

Instellen en mogelijkheden

Wat kan ik zelf instellen?

Het interval waarmee de haken openen, dus de periode tussen de voederbeurten.Eventueel een starttijd, dus waarop de eerste haak valt. (Normaal valt de eerste haak na de ingestelde val-periode vanaf het moment dat het programma wordt gestart.)Het valschema, dus de volgorde waarmee de haken openen en de hooinetten vallen.

Hoe lang kan een interval zijn?

Het interval is instelbaar per 15 minuten. Minimum is 15 minuten, maximum is 12 uur.

Hoeveel tijd kan ik overbruggen?

Elk systeem heeft 3 haken. Met een interval van 3 uur kun je met één systeem 12 uur overbruggen.
Bijvoorbeeld om 9 uur geef je zelf één net en start je het systeem. Dan vallen er netten om 12 uur, 15 uur en 18 uur. Vervolgens hoef je zelf dus 3 uur daarna pas weer te voeren om 21 uur.

Om 24 uur vooruit te kunnen voeren heb je 6 haken nodig, dus twee systemen (een basis en een plus). Je hebt dan iets ruimere intervallen nodig om 24 uur te overbruggen.
Bijvoorbeeld om 9 uur geef je zelf één net en start je het systeem. Dan vallen er netten om 12.30 uur, 16.00 uur, 19.30 uur, 23.00, 02.30, 6.00. Vervolgens hoef je zelf dus 3 uur daarna pas weer te voeren om 9 uur.

Uiteraard kun je het interval korter of langer instellen en verandert hiermee hoe lang je vooruit kunt voeren.

Kunnen er meerdere netten tegelijk vallen, of is het na elkaar?

We hebben verschillende valschema’s geprogrammeerd:

  • Alternating – Afwisselend stations and haken, dus haak 1 van basisstation, dan haak 1 van eerste plus-station, dan haak 1 van volgende plus-station, etc. Als alle stations aan de beurt zijn geweest volgt haak 2 van het basisstation, haak 2 van het eerste plus-station, etc. (Dit is de default.)
  • All together – Alle haken en stations tegelijk, dus in feite 1 valmoment.
  • Parallel – De eerste haak van alle stations valt, daarna alle tweede haken, en tenslotte alle derde haken.
  • Sequential – Stations en haken na elkaar, dus haak 1 van het basisstation, dan haak 2, dan haak 3. Vervolgens haak 1 van het eerste plus-station, dan haak 2, dan haak 3. En zo verder met haak 1 van het volgende plusstation, etc.
  • Station – Alle haken per station, dus alle haken van het basis-station vallen tegelijk, daarna alle haken van het eerste plus-station, vervolgens alle haken van het volgende plus-station, etc.

Kan ik 2 voerplekken bedienen?

Ja, dat kan op verschillende manieren.

  • Met één valhaak kun je twee netten op tegelijk twee plekken laten vallen. Die plekken liggen wel dicht bij elkaar in de buurt i.v.m. lengte touwen.
  • Met een basis- en plusstation kan het om en om, zodat de paarden worden gestimuleerd om heen en weer te lopen (Paddock Paradise).
  • Of juist tegelijkertijd, om meerdere dieren op het zelfde moment op verschillende locaties te voeren. Gebruik dan 2 stations waarbij de haken parallel vallen.

Garantie, upgrades en recycling

Zijn upgrades mogelijk?

Dat ligt aan het systeem. Neem contact op! Dan kunnen we samen kijken wat er mogelijk is (bijvoorbeeld: upgrade, vervanging, etc.)

Wat als er problemen zijn met het systeem?

Uiteraard gelden de garantievoorwaarden. Maar neem sowieso contact op in geval van vragen of problemen (ook na de garantie periode). Dan kunnen we samen kijken wat er mogelijk is (reparatie, upgrade, vervanging, refurbishing). Liever dat een paardenvoerautomaat wordt (her-)gebruikt dan weggegooid!

Wat als het systeem niet meer voldoet of niet meer wordt gebruikt?

Neem contact op! Dan kunnen we samen kijken wat er mogelijk is (reparatie, upgrade, vervanging, refurbishing). Liever dat een paardenvoerautomaat wordt (her-)gebruikt dan weggegooid!